2013. október 22., kedd

Ajándék, magamnak :)

A következő bejegyzés a legújabb szerzeményemről fog szólni. Tulajdonképp már több, mint egy hónapja megrendeltem ezt a csomagot, mert kivételesen felkeltette az érdeklődésemet. Azonnal le kell szögezzem, a csomagot csak azoknak ajánlom, akik ismerik a kötés-horgolás alapjait, valamint a varrást is. Kaptam egy rakás hasznos kis holmit is, pl. sorszámolót,  valamint próbakötéshez hasznos kis mércét. Hát, remélem, mihamarabb letesztelhetem őket :)






2013. október 19., szombat

Kössünk körben babaruhát! 1

Nos, egy ideje kacérkodtam már a kötés ezen formájával, mert egyre több helyen láttam azt, mennyire vagányak ezek a kis pulcsik, ruhák, és aki ismer, az tudja, ha én a fejembe veszek valamit, az bizony olyan, mint amikor a kutya szájzárat kap. Ennek köszönhetően rövid időn belül kétféle módszert is elsajátítottam, amivel a körben kötött babapulcsik ujját be és el lehet dolgozni. Íme az első, amit Marcsi barátnőm osztott meg velem:
       


                  Ujjak bedolgozása 4 szemes lezárással

Tehát, most először megkötjük az ujjakat. Nem árt próbakötést csinálni, mert nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Én kettes tűvel, 16 szemre dolgoztam mindhárom ruhánál, és a fonal vastagsága miatt bizony az utolsó Monster High Ghouliára lett jó. 
Nos felszedünk 16 szemet, elosztjuk 4 tűre, és lekötünk egy tetszőleges hosszt, amire azt gondoljuk, hogy nagyjából elég lesz az ujjának. ( Le is mérhetjük, mekkora kell :) )  Ha türelmetlenek vagyunk, mert ez az első darab, és azonnal, máris tesztelni szeretnénk képességeink határát, nem kell dilemmázni, láttunk már rövid ujjú kötött fölsőt:
Igen, ez az én legelső kör kötött darabom :) Tehát, mikor megvan az ujja, lezárunk négy szemet, és félretesszük. Elkészítjük a másik ujját is, és azt is félretesszük.

Ezt követően felszedünk 36 szemet, elosztjuk 4 tűre, és megkötünk megint csak egy megfelelő hosszt. Erre számoljuk rá, hogy a karöltők alatt fél- egy centire megnyitjuk a munkát; ugyanúgy 4 tűn dolgozunk, csak megfordulunk, és a fordított soron kezdünk vissza haladni. Mikor megvagyunk ezzel a lépéssel, kezdhetjük az ujjak felszedését. Ehhez már vannak képek is!

 Mikor megvan a hátán az az 1 centi, simán kötünk 6 szemet, és lezárjuk a következő négyet. Ide felszedjük az ujjából a külön tűn lévő 12 szemet, majd folytatólagosan kötünk 16 szemet. Most megint lezárunk négyet, ide is felszedjük a másik ujja szemeit, és simán végig kötjük a maradék 6 szemet. A  munkát megfordítjuk, és az összes szemet fordítottan  kötjük. Ezt fogjuk látni: 

A következő sorban simán kötünk; a hatodik és a hetedik szemet egyszerre lekötjük, és innentől kell figyelni, ugyanis az ujja szemeit  kezdtük el fogyasztani: 

 a 12 és a 13 szemet csavarjuk,  tehát a 13 szem lesz elől a tűn, és a 12 hátul, és ezeket így kötjük le egyszerre. Ez azért fontos, mert így szép íve lesz a fogyasztásnak. A másik ujjat pontosan ugyanígy kell fogyasztani, az első két szemet simán összekötjük, a második kettőt csavartan. A visszafelé menő soron nincs fogyasztás, azt fordítottan kötjük végig. Már a harmadik sortól szépen fog látszani a munkák íve:
 Ezt addig folytatjuk, míg az ujja összes szemét le nem fogyasztottuk. Innentől jöhet a gallér részének elkészítése, én ettől a ponttól szoktam valóban 2 tűvel dolgozni:






 Ezután már csak az alsó lekötött szemeket kell egybe dolgozni:






Végül levágjuk az összes szálat, és vagy horgolunk a darabunkra megkötőket, vagy gombot, esetleg patentet teszünk rá. Íme az én elkészült darabjaim: