2012. június 22., péntek

Kosárkák

 Az ovónéniknek készítettem ezeket a kis kosarakat pedagógus napra. Valahogy jobban tetszett ez az ötlet, mint élő vágott virágot adni. A benne lévő művirág dekoráció,  és csak apróságok tárolására alkalmas :)




Baba fotelágy

Nem nagy ördöngösség ezt a  fotelágyat összedobni a babánknak, ha van otthon i hulladék szivacs, és egy kihasználatlan cipősdoboz. Némi öntapadós tapéta pedig csak azért kell, hogy csinosabb legyen a keretünk.

 Legelőször lemérjük a babát, és készítünk egy gyors számolást. A baba hosszához adunk 2 centit, és ezt az eredményt elosztjuk hárommal. Ha szükséges, inkább fölfelé kerekítsünk, könnyebb dolgunk lesz a szivacson rajzolgatni. Elővesszük a vékony szivacsot (nekem 1,5 cm vastag volt), és megnézzük, a baba elfér-e rajta, majd szemmértékre megállapítjuk hogy az ágy milyen széles legyen. Én 10 centit láttam jónak, de mindenki saját maga érzi.A szivacsra fölrajzoljuk a szabás vonalakat, majd körvágóval kivágjuk az elemeinket. Ezzel az eszközzel nagyon szép éleket kapunk, ajánlom mindenkinek a beszerzését. (én nem is tudom, hogy élhettem eddig nélküle )


 a következő képeken ez látható


mikor kész, összerakjuk, hogy lássuk, hogy néz ki

A szivacs kocáink egyszerűen körbe rajzoljuk, és a szivacs vastagságát elosztjuk kettővel, majd hozzá adunk 5 mm-er varrás ráhagyást, így megkapjuk azt a számot, amit a körvanálnál pluszban kell fölrajzolni varrás ráhagyásnak. 
 A huzat készítésénél válasszunk könnyen kezelhető anyagot. Két kockát egy huzatba teszünk, nekik egy téglalap alakot szabunk ki, a ráhagyásokkal ugyanúgy. A nyitott végnél 5 centit hagyjunk rá, mert itt fogjuk össze varrni a fölső résszel. A

fölső részt ugyanúgy szabjuk ki, mint az alsót, megvarrjuk, és bele tesszük a szivacsot. Ha jól dolgoztunk minden darab kellemesen belefér a huzatba.

 A fölső részt kivesszük, a huzatot pedig kifordítjuk, és színeket össze fordítva össze varrjuk őket..  A méreteit így számoljuk ki: Alapja az a kocka, ami a matrac, +0,5 cm. Nem oldalanként, hanem összesen!! Az oldalának hossza adott, rajtunk múlik, mekkora magasságot szeretnénk a fotelágy keretének. A háttámlával szintén ez a helyzet, aki ráér egy kicsit komolyabban neki ülni, egész szép íves kar és hát részt készíthet. 


 ezután betesszük a szivacsot, és bevarrjuk. Ennyi, a matrac kész is van. 





 A keretet a legegyszerűbb egy fölsleges, de strapabró dobozból készíteni 

Ha van otthon egy üres gyógyszeres doboz, egyszerűen kivágjuk a fölös részeket, és csomagoló papírral, vagy ha van, öntapadós tapétával bevonjuk. Nálunk épp nem volt, így maradt a csináld magad verzió. Ez most egy régebbről maradt barbie-s doboz hátlapja.


kivágjuk a mintánkat, és rátesszük  a borításnak szánt papírnkra. Átmásoljuk és kivágjuk a vonalakat, ügyelve arra +1 centire, amikkel az oldalakat a hátlapra rögzítjük.Ezután jön a fel és össze ragasztás. Öntapadós tapétával ez nagyon gyorsan megvan. 



Persze meg lehet előbb a belső részek díszítését csinálni, én nem foglalkoztam vele. 

A boldog tulajdonos :)

2012. június 1., péntek

Cica és elefánt

 Íme az elmúlt napok eredményei.A cica gyorsan elkészült, de az elefánttal nem volt egyszerű dolgom, mert mindössze egy kinagyításkor erősen torzuló képről kellett kimatekoznom a fejének elkészítését. Végül harmadik nekifutásra jöttem rá, hogy az ormány utolsó sorában minden szembe szaporítunk, majd ezután csak a két oldalán egészen addig amíg az ormány szemszámának négyszereséig el nem jutunk. pár kör szaporítás nélkül pedig úgy fogyasztunk, mint bármely más amigurumi állatka fejénél. A cica bemutató darab, nekem nagyon megtetszett. Legvonzóbb tulajdonsága, hogy gyorsan készül, habár a négy lába és a farkincája kicsit macerás, mert csak  hat szemből készül. Előnye, hogy mindössze öt sor magas mind ;)